PORSELEIN Onder de titel ‘In Loosdrecht bloot- gelegd’ hadden wij in de jaren 2015 t/m 2017 een tentoonstelling ingericht met van alles wat er uit de Loosdrechtse bodem te voorschijn is gekomen tijdens opgravingen of andere onderzoekingen.        Daar hoort ook het Loosdrechts porselein bij dat we hebben gevonden in Oud-Loosdrecht op de plek waar ooit de fabriek van dominee Joannes de Mol heeft gestaan. We hebben Anna Lam bereid gevonden om langs de scholen te gaan om daar de leerlingen kennis te laten maken met materiaal dat afkomstig is uit de porseleinfabriek van dominee De Mol in Oud-Loosdrecht uit de 18e-eeuw en tevens met andere opgravingsstukken die in het archief van de Historische Kring liggen en dus ook te zien waren op deze tentoonstelling. Lees verder >>>>>>        Hieronder is een kleine selectie gemaakt van die vondsten.             (Klik op de foto voor een vergroting en gebruik de pijltjestoetsen)
© Historische Kring Loosdrecht 2018  
Dominee Joannes de Mol Joannes de Mol (1726-1782) kwam in 1753 naar Oud-Loosdrecht en werd getroffen door de armoede daar. Er was nauwelijk werk te vinden en De Mol werd zodoende oprichter en eigenaar van de Loosdrechtse porseleinfabriek. Deze fabriek heeft slechts tien jaar bestaan; van 1774 tot 1784. De Mol maakte veel schulden en het porselein was wel erg duur. Ook toen al.
Portret van De Mol
De porseleinfabriek De Loosdrechtse porseleinfabriek heeft gelegen aan de Oud-Loosdrechtsedijk, schuin tegenover de kerk van Oud-Loosdrecht en naast de woning van dominee De Mol.      Op dat terrein heeft ooit de Ireneschool gestaan en na afbraak daarvan heeft de HKL  onderzoek gedaan naar de restanten van de oven. Aan de rand van dat terrein kon je de bakscherven zo uit het water halen. Nu ligt er een meters dikke laag witzand overheen.
Scherven in de plas
De bakkers en vormers In de porseleinfabriek werkten niet alleen ongeveer zestig volwassenen, maar ook vijfentwintig kinderen.     Een van de oudere arbeiders was Jan Kruijff. Hij maakte o.a. de gazettes en kraste daar zijn naam in.
Jan Kruijff
Het MOL-merk Op de meeste voorwerpen die in de Loosdrecht- se porseleinfabriek zijn gemaakt staat een merk. Soms ingegrift in de klei, maar meestal geschilderd en pas daarna van een glazuurlaag voorzien.      Het bekendste merk is M.O.L.; dat niet alleen een verwijzing is naar dominee De Mol, maar dat ook betekent: Manufactuur Oud- Loosdrecht.
Porseleinmerk
Het korenbloempje Kenmerkend voor Loosdrechts porselein zijn de vele bloemetjes als motief. Speciaal is het blauwe korenbloempje. Dit maakte De Mol op verzoek van de Franse koningin Marie Antoinette, die verzot was op deze bloemetjes.
Korenbloempje
De porseleinschilder Het porselein werd beschilderd door vakmensen waarvan er een aantal uit Duitsland afkomstig was. Zij waren specialisten in het bepalen van de juiste kleuren en kunstenaars in het beschilderen met de mooiste afbeeldingen. 
Bord met bloemmotief
Het leeuwtje Wat niet veel mensen weten is, dat De Mol ook nog een ander porseleinmerk heeft gevoerd. Het leeuwtje; een zeldzaam voorkomend merk op het Loosdrechts porselein. Het was afgebeeld op de eerste proefstukken Loosdrechts porselein die dominee De Mol liet fabriceren. Kasteel-museum Sypesteyn heeft er een aantal van in de collectie en in 2013 een expositie over gehad: “De Mol en het leeuwtje”
Het leeuwtjesmerk
HOME EDUCATIE
Polychrome schilderwerk Waren de eerste produkten uit de fabriek van dominee De Mol allemaal geschilderd in één kleur. Het duurde niet lang of men ging experimenteren met meerdere kleuren. Op dit kopje zie je een voorbeeld van polychrome (meerkleurig) schilderwerk.  
Polychrome kopje
Porseleinen knopjes Tijdens het zoeken naar resten van porselein op het terrein in Oud-Loosdrecht, het zogenaamde ‘bokkenlandje’, vonden de medewerkers van de Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP) een aantal afgebroken knopjes van deksels of andere voorwerpen. Ze zijn allemaal te bewonderen in het Drieluik bij de HKL.  
Porseleinen knopjes
Kaarsendover De Mol maakte niet alleen maar serviezen; kopjes en kommetjes, maar ook veel sier- en gebruiksvoorwerpen zoals bijvoorbeeld deze kaarsendover.  
Kaarsendover